blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG dha
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
DHA



Warum bereits Uwe Boll?
pridal DHA 1.9. 2008 o 12:25

 

Prečo práve Uwe Boll? Prečo práve Uwe Boll musí nakrúcať filmové adaptácie úspešných videohier? Prečo práve Uwe Boll je tým najhorším režisérom svojej doby, keď existujú aj podstatne horší režiséri? Príliš veľa otázok a žiadna odpoveď? Tak teda niekoľko slov na úvod...

 

Uwe Boll alebo ako sa sám zvykne nazývať, Dr. Uwe Boll (aby sme mu nekrivdili ten doktorát z literatúry) je známy tým, že čohokoľvek sa chytí, skončí ako filmová katastrofa nevídaných rozmerov. O jeho prvotinách sa toho veľa nevie a sú pre nás zaujímavé asi rovnako ako zvyšok nemeckej kinematografie. V roku 2000 zakladá Boll vlastnú produkčnú spoločnosť Boll KG a v tom istom roku natáča svoj prvý anglicky hovorený krimithriller Sanctimony (Tvár smrti) v hlavnej úlohe s Casperom Van Dienom (viem na čo asi teraz myslíte, horšiu kombináciu si ani neviem predstaviť) a Ericom Robertsom o sériovom vrahovi, ktorý sa zahráva s políciou. Po dvoch rokoch prichádza Boll s ďalším krimithrillerom Blackwoods v ktorom nám ukazuje kanadské lesy, debila so sekerou a debilovu rodinu v domčeku uprostred kanadských lesov. V hlavnej úlohe sa tentokrát predstavil Patrick Muldoon (pilot Zander Barcalow z Verhoevenových Starship Troopers) a „majstrov“ dvorný „herec“ Michael Paré. Zabíjanie Uweho asi neuveriteľne baví, preto zrejme v roku 2003 cítil potrebu vyjadriť sa k aktuálnej téme násilia na amerických stredných školách. Hearth of America (Zabiť je ľahké) tak rozpráva príbeh prepnutých zakomplexovaných stredoškolákoch, ktorým v posledný školský deň prepne ešte viac. Myslím, že netreba nič viac dodávať, výsledok je jasný.

V tom istom roku však chytí Uweho Bolla niečo, čo možno nazvať ako filmovo-hernú apokalypsu. Začalo to „techno“ hororom House Of The Dead a v roku 2005 pokračuje s Alone In The Dark a BloodRayne. Rok 2007 by sa dal pre doktora Bolla označiť ako nadmieru (ne)kreatívny a servíruje nám jednu adaptáciu za druhou – In The Name of The King: A Dungeon Siege Tale, BloodRayne 2: Deliverance a Postal. V súčasnosti dokončuje Boll filmovú verziu hry Far Cry a chystá sa na ďalšie – Sabotage 1943 (2009), BloodRayne 3: Warhammer (2009), Zombie Massacre (2010) a Legend: Hand Of God (2010). Ako keby to nestačilo, Uwe má ďalej zálusk na Hunter: The Reckoning, Fear Effect, Half-Life, Metal Gear Solid, World of Warcraft, Fallout a Castlevaniu, pričom sa však už od viacerých herných spoločnosti dočkal jednohlasného „NIE!“.

 

logo a slogan Boll KGLogo a slogan Boll KG. „Svetový líder na trhu s filmovými adaptáciami videohier.“ Naozaj Uwe, naozaj?

 

Okrem prznenia známych hier sa „majster“ Boll naďalej venuje nákrúcaniu svojich vlastných potratov. V roku 2007 uvádza horor Seed s hlavnou postavou nápadne pripomínajúcou Leatherface a súbežne s Far Cry pracuje na dokončení vietnamskej vojnovej akcie Tunnel Rats a drámy Stoic s Edwardom Furlongom.

Napriek svojej povesti mizerného režiséra a scenáristu si Uwe Boll vždy dokáže zadovážiť dostatok finančných prostriedkov k realizácii ďalších projektov ako aj lacno zaobstarať filmové licencie úspešných hier. Do veľkej miery mu tým pomáha nemecký zákon, ktorý umožňuje komerčne neúspešné filmy odpisovať z daní. Od januára 2006 mala vstúpiť do platnosti novela zákona, ktorá by mu to zatrhla. Uwe sa toho času nechal počuť, že minimálne ďalšie štyri projekty má už zafinancované. Rok 2006 je už ale dávno za nami a keď sa pozrieme na Bollov joblist, domyslíme si ako to so spomínaným zákonom dopadlo. Toľko k otázke nakrúcania adaptácií videohier.

Prečo je práve Uwe Boll tým najhorším režisérom je veľmi prosté. Jeho filmová tvorba hovorí za všetko a do kariet mu nenahráva ani povýšenecké a narcistické správanie. Domýšľavosť je ďalšou Uweho výsadou, keďže sa nezriedka zvykne prirovnávať k Davidovi Lynchovi alebo Sergio Leonemu a komerčné neúspechy svojich filmov dáva za vinu hlúpym divákom, ktorí nedokážu doceniť jeho kvality.

Ak si o Bollovi myslíte čokoľvek, či je to novodobý Ed Wood, narušený psychopat alebo si len zo všetkých strieľa, určitú popularitu mu uprieť nemožno. Predsa aj zlá reklama je reklama a ospevované filmové braky si ľudia radi pozrú. Potom si ich Uwe zase s radosťou odpíše z daní. A tieto odpísane braky si tu postupne rozoberieme.

 

Zdroj: ČSFD, Wikipedia, IMDB



Prístupov 6986
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
NextGen Expo 2011: DHA's Report
[ 15.11.2011] (príspevkov 26)
30 of my favourite game OST's
[ 12.12.2010] (príspevkov 19)
NextGen EXPO 2010: DHA's Report
[ 15.11.2010] (príspevkov 22)
Say hello to my little pearl!
[ 8.9.2010] (príspevkov 35)
DHApocalypse
[ 10.1.2010] (príspevkov 12)
The Arkham Files
[ 9.1.2010] (príspevkov 8)
1. Sector chatovačka 2009
[ 18.6.2009] (príspevkov 23)
Tom Clancy’s Rainbow MMX
[ 1.9.2008] (príspevkov 5)
Warum bereits Uwe Boll?
[ 1.9.2008] (príspevkov 4)
Pearlmakers
[ 29.6.2007] (príspevkov 79)