blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG dha
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
DHA



30 of my favourite game OST's
pridal DHA 12.12. 2010 o 16:28



Urobiť rebríček desiatich najobľúbenejších pôvodných herných soundtrackov z toho nepreberného kvalitného množstva je v mojom prípade nereálne a ešte nereálnejšie je zoradiť ich do nejakej stupnice podľa obľúbenosti.. Preto vám ponúkam chronologický prehľad tridsiatich soundtrackov, ktoré patria medzi moje najobľúbenejšie.

 

V tomto prehľade sú zámerne uvedené len pôvodné herné soundtracky, to znamená, žiadne filmové a ani herné adaptované (napr. Star Wars hry) či licencované (napr. Burnout, WipeOut, Motorstorm), ktorým by som sa chcel venovať neskôr v ďalších samostatných článkoch. A kto vie, možno sa aj tento prehľad časom rozšíri, pretože miesta sa nedostalo takým skvelým soundtrackom ako Unreal Tournament, Uncharted, Borderlands, Kane & Lynch, Resident Evil, Oddworld atď.

 

Dosť ale bolo rečí. Stretneme sa opäť pri ďalšom prehľade. Dovtedy prajem príjemné počúvanie.

 

 

 


 

 

 

neverhood

 

The Neverhood (1996)

Soundtrack composed by Terry Scott Taylor


Výnimočná hra si žiada výnimočný soundtrack, čo v prípade The Neverhood platí dvojnásobne. Legendárnu plastelinovú adventúru z dielne tvorcu postavy Earthworm Jima ozvučil americký folk-rockový hudobník Terry Scott Taylor. Hudba je však pestrofarebná a alternatívna ako hra samotná – Taylor v nej hravo mieša žánre country, jazzu, bluesu a funku s nezabudnuteľným hlasovým prejavom.

 

Hudobné ukážky: Klaymen's Theme; Everybody Way Oh!; Dum Da Dum Doi Doi; Southern Front Porch Whistler

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fallout

 

Fallout (1997)

Soundtrack composed by Mark Morgan

 

Soundtrack k prvému Falloutu ocenia predovšetkým fanúšikovia ambientnej hudby. Mark Morgan prichádza doslova s nadčasovými atmosferickými náladami a témami postapokalyptického sveta, čoho dôkazom je použitie niektorých trackov vo Fallout: New Vegas.

 

Hudobné ukážy: Brotherhood of Steel; Shandy Sands; The Hub; VATS Theme

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fallout 2

 

Fallout 2 (1998)

Soundtrack composed by Mark Morgan

 

Rok po úspechu prvého dielu prichádza Fallout 2 a Morgan opäť prináša do hry hudbu rovnakej kvality ako u predchodcu, aj keď tentokrát ustupuje ambient mierne do pozadia a priestor dostávajú basové a perkusné linky. Znova bolo niekoľko pôvodných trackov použitých vo Fallout: New Vegas.

 

Hudobné ukážky: Vault City; New Reno; Vault 15 & Navarro; Broken Hills, Military Base, Sierra Army Depot

 

 

 

 

 

 


 

 

 

MDK2

 

MDK2 (2000)

Soundtrack composed by Jesper Kyd, Albert Olson and Raymond Watts

 

Sympfonický soundtrack prvého MDK strieda v jeho pokračovaní elektronická hudba, ktorej miestami sekunduje orchestrálna. Väčšina trackov tak zapadá do žánru bigbeat electronica, breakbeat a drum and bass, ako je to u väčšiny ranných soundtrackov Jespera Kyda. Pre fanúšikov tohto skladateľa a hudobného žánru absolútna nutnosť.

 

Hudobné ukážky: MDK TRACK 3; MDK TRACK 5; MDK TRACK 15; MDK TRACK 16

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Deus Ex

 

Deus Ex (2000)

Soundtrack composed by Alexander Brandon, Michiel van den Bos,Dan Gardopee and Reeves Gabrels

 

Hudba k Deus Ex je častokrát udávaná za prelomovú na poli videohier. Aj keď je kompletný soundtrack syntetický (orchestrálnej podoby sa niektoré skladby dočkali až v porte pre PS2), združuje v sebe viacero žánrov vrátane techna, jazzu a klasickej hudby, ktoré spolu s ambientom dotvárajú jedinečnú atmosféru už beztak unikátnej hry.

 

Hudobné ukážky: Deus Ex Main Title; UNATCO; NYC Streets; Hong Kong Club 2

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Hitman 1

 

Hitman: Codename 47 (2000)

Soundtrack composed by Jesper Kyd

 

Prvé stretnutie Kydovho talentu s Hitmanovým „umením“ snáď už nemohlo dopadnúť lepšie. Úvodná skladba je nezabudnuteľná rovnako ako ostatné témy a herné misie v džungli, prístave alebo hoteli. A motív hrajúci počas misiách v Hong Kongu je u mňa osobne dodnes neprekonaným hudobným stvárnením príchodu profesionálneho zabijaka na scénu.

 

Hudobné ukážky: Main Title (Original Slow Version); Hong Kong Themes; Dark Jungle; Hotel Themes

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Max Payne

 

Max Payne (2001)

Soundtrack composed by Kärtsy Hatakka and Kimmo Kajasto

 

V hre, v ktorej hlavná postava príde o rodinu a je obvinená z vraždy svojho priateľa, ktorá sa odohráva počas tuhých zimných nocí a ktorá pochádza z Fínska, by sme inú, ako depresívnu hudbu ani nečakali, čo je na druhú stranu len dobre. Kärtsy Hatakka a Kimmo Kajasto skomponovali výborný soundtrack plný emócii. Depresívne nálady striedajú akčné a tie opäť depresívne. Hudby v hre síce nie je veľa no svoju nízku kvantitu plne vynahradzuje kvalitou.

 

Hudobné ukážky: Max Payne Theme; Byzantine Power Game; Killer Suits; Max's Nightmare

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Commandos 2

 

Commandos 2: Men of Courage (2001)

Soundtrack composed by Mateo Pascual

 

Pokračovanie Commandos okrem mnohých zmien prinieslo aj výnimočný soundtrack, čo pri stratégiách dovtedy nebývalo až takým bežným zvykom, s výnimkou hier zo série Command & Conquer. Mateo Pascual kombinuje zaujímavé vojenské témy s etnickými a vytvára epický soundtrack povzbudzujúci hráča k heroizmu.

 

Hudobné ukážky: Target Burma; Flying On The Water (River Kwai); Looking Into The Shivering Horizon; Road To War: Back To Base

 

 

 

 

 

 


 

 

 

MOHAA

 

Medal of Honor: Allied Assault (2002)

Soundtrack composed by Michael Giacchino

 

Skladateľa formátu Michaela Giacchina netreba zrejme nikomu predstavovať. Okrem komponovania filmovej hudby totiž jeho rukopis možno nájsť aj na herných tituloch ako Black či Call of Duty. Soundtrack k prvému a zároveň najkvalitnejšiemu dielu série Medal of Honor na PC platforme je vlastne len akousi kompiláciou z predchádzajúcich MoH a MoH Underground vydaných na Sony Playstation s pridaným niekoľkých nových trackov. Nemožno si však nevšimnúť určitú inšpiráciu tvorbou Johna Williamsa, no zároveň treba podotknúť, že tento soundtrack sa radí k tomu najlepšiemu s tematikou WWII.

 

Hudobné ukážky: Tiger Tank; Panzer Blockade; Stopping The V2; The Jet Aircraft Facility

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Mafia

 

Mafia: The City of Lost Heaven (2002)

Soundtrack composed by Vladimir Šimůnek

 

Český herný klenot Mafia, by určite nebol tým čo je bez kvalitného hudobného sprievodu. Okrem skvelých licencovaných dobových trackov tak ponúka aj pôvodnú symfonickú hudbu od Vladimira Šimůnka, ktorá je plná energie, napätia a emócií. Motívy sprevádzajúce automobilové naháňačky patria k tým najveľkolepejším aké som mal možnosť počuť.

 

Hudobné ukážky: Main Title Theme; Car Chase Theme 1; Briefing - Bad; Fate

 

 

 

 

 

 


 

 

 

CnC Generals

 

Command & Conquer: Generals (2003)

Soundtrack composed by Bill Brown

 

Z dielne autora hudby k skutočnému hernému hororu Clive Barker’s Undying, vychádza soundtrack značne inšpirovaný Zimmerovým Black Hawk Down. Každá z bojujúcich strán má pri tom svoje vlastné hudobné motívy – Čínu a Stredný Východ reprezentujú ich charakteristické národné prvky, USA zase elektronické gitary a to všetko sa zmiešava s moderným sprievodom v jeden pulzujúci a energický celok. Priaznivci série možno očakávali Franka Klepackiho, no Bill Brown ukázal, že bol dobrou voľbou.

 

Hudobné ukážky: China Battle Theme 1; GLA Battle Theme 2; USA Battle Theme 1; GLA Battle Theme 4

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Chaser

 

Chaser (2003)

Soundtrack composed by Juraj Karkus and Lubomir Ruttkay

 

Slovenský Chaser nie je len FPS akcia, ktorá na svoju dobu vynikala technickým spracovaním, hernou dĺžkou a kvalitným príbehom ale aj pôvodným elektronickým soundtrackom. Nielen priaznivci techna a atmosferickej elektroniky si preto určite prídu na svoje.

 

Hudobné ukážky: Portland & Anadyr; Ship Graveyard; Bar; Jailhouse

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Freedom Fighters

 

Freedom Fighters (2003)

Soundtrack composed by Jesper Kyd

 

Soundtrack k hre Freedom Fighters možno (spolu s Hitman 2: Silent Assassin) považovať za odrazový mostík Jespera Kyda do prvej ligy hudobných skladateľov. Za silnú emotívnu kompozíciu, v ktorej Kyd mieša elektroniku s orchestrom a zborovým spevom s témami invázie Červenej armády, získal niekoľko nominácií a ocenení.

 

Hudobné ukážky: Main Title; March Of The Empire; The Battle For Freedom; Freedom Fighters

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Hitman Contracts

 

Hitman: Contracts (2004)

Soundtrack composed by Jesper Kyd

 

Osobne považujem hudbu k Hitman: Contracts za jeden z najlepších soundtrackov, aké som kedy počul. Hra je z časti zmodernizovanou paralelou prvého dielu, čomu Kyd prispôsobil aj hudobnú stránku. Vracajú sa tak hudobné témy Hong Kongu, sanatória a hotela, no v úplne inom kabáte. Čerešničkou na torte je ale White Room, najlepšia titulná téma v sérii Hitman. Soundtrack okrem rôznych nominácii vyhral v roku 2005 prestížnu cenu BAFTA.


Hudobné ukážky: White Room & Main Title; Hong Kong Underground; Winter Night; Slaughterhouse

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Robotech Invasion

 

Robotech: Invasion (2004)

Soundtrack composed by Jesper Kyd

 

Nepovšimnutý, ale predsa zaujímavý. Tak by sa dal opísať ďalší soundtrack od Jespera Kyda k hre Robotech: Invasion. Koncepčne možno hovoriť o slabšej alternatíve k Freedom Fighters s podstatne väčším dôrazom na elektroniku. Jesper Kyd vzhľadom na tematické zasadenie hry urobil krok späť, aby sa vrátil k elektronike, ktorá predsa k robotom sadne viac ako živá hudba. Vytvoril tak zaujímavý soundtrack, ktorý však ostal v tieni jeho významnejších diel.

 

Hudobné ukážky: Main Title; Hymn Of The Wasteland; Approaching Invid Hive; The Invid Attacks

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Vampire

 

Vampire: The Masquerade – Bloodlines (2004)

Soundtrack composed by Rik Schaffer

 

Temný, tajomný a atmosférický. Taký je svet vampírov v hre Vampire: The Masquerade – Bloodlines a presne taký je aj soundtrack od Rika Schaffera, ktorý dokáže hráča od prvej chvíle pohltiť a dať slovám „nočný život“ úplne nový význam. Hlavná téma síce nie je pôvodná – ide o inštrumentálny remix skladby Angel od Massive Attack, ale dokonale zapadá do koncepcie sveta, v ktorom slnko nikdy nesvieti. Ležérne nočné nálady a atmosféry striedajú skladby s vyšším akčnejším tempom a skladateľ pritom nezabúda ani na implementáciu ázijských prvkov. Ideálne počúvanie na dlhé zimné večery.

 

Hudobné ukážky: Vampire Theme; Hollywood Theme, Dark Asia, Dangerous Places Combat

 

 

 

 

 

 


 

 

 

MGS3

 

Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004)

Soundtrack composed by Harry Gregson-Williams and Norihiko Hibino

 

Harry Gregson-Williams už tak nejako neoddeliteľne patrí k sérii Metal Gear Solid, čo si zrejme uvedomuje aj jej tvorca Hideo Kojima, ktorý s ním naviazal spoluprácu aj v ďalších tituloch tejto obľúbenej značky. Soundtrack v sebe mieša typické prvky Gregson-Williamsovej tvorby – orchestrálne a elektronické pasáže, pričom ani v jednej rovine skúsený skladateľ nezaostáva. Titulná téma hovorí za všetko.

 

Hudobné ukážky: Main Theme; Shagohod; Escape From Fortress; Operation Snake Eater

 

 

 

 

 

 


 

 

 

GoW

 

God of War (2005)

Soundtrack composed by Gerard K. Marino, Ron Fish, Winifred Phillips, Mike Reagan, Cris Velasco and Winnie Waldron

 

Epická hra, v ktorej sa sparťanský bojovník vydáva do vojny s Bohmi na samotnom Olympe, si o veľkolepý soundtrack doslova žiada. A aj keď Gerard K. Marino spolu s ostatnými nevytvoril žiadnu druhú Carminu Buranu, efekt pri počúvaní oboch diel bude rovnaký. Bez váhania ide o jeden z najepickejších soundtrackov za posledné roky .

 

Hudobné ukážky: The Vengeful Spartan; The Great Sword Bridge Of Athena; Zeus' Wrath Divine; End Title

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Hitman Blood Money

 

Hitman: Blood Money (2006)

Soundtrack composed by Jesper Kyd

 

Po štvrtýkrát servíruje Jesper Kyd soundtrack k Hitmanovi, ale znova prináša niečo nové a predtým nepočuté. Typické ambientné a temné pasáže nemôžu chýbať, no tentokrát sa Kyd viac sústredil na orchestrálnu časť ako na elektronickú, pričom niektoré tracky spestrujú zborové spevy v latinčine. Soundtrack si opäť odnáša niekoľko nominácií a ocenení.

 

Hudobné ukážky: Main Title; Apocalypse; Hunter; Day Light In New Orleans

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Double Agent

 

Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent  (2006)

Soundtrack composed by Michael McCann a.k.a Behavior and Cris Velasco

 

Po kvalitnom, aj keď pre niekoho možno ťažko počúvateľnom, drum and bass soundtracku Amona Tobina Splinter Cell: Chaos Theory prichádza Michael McCann a pre Double Agent komponuje hudbu, ktorá v sérii Splinter Cell zatiaľ nemá obdobu. Na soundtracku sa nachádza široké a pestré spektrum tém (etnické, elektronické, bluesové, rockové) a nálad (pomalé, akčné, depresívne).

 

Hudobné ukážky: New York Infiltration 2; Kinshasa Infiltration (with High Stress); Okhotsk Infiltration; Jail Fight

 

 

 

 

 

 


 

 

 

GoW2

 

God of War II (2007)

Soundtrack composed by Gerard K. Marino, Ron Fish, Mike Reagan and Cris Velasco

 

Tvorcovia prvého dielu God of War sa po dvoch rokoch vracajú, aby dokázali zdanlivo nemožné – prísť s ešte prepracovanejším a epickejším pokračovaním, čo sa samozrejme týka aj hudobnej zložky. Každé ďalšie slová sú ale úplne zbytočné. Jednoducho to treba počuť a zažiť.

 

Hudobné ukážky: Main Theme; Colossus Of Rhodes; Phoenix Rising; Kratos Returns / The End Begins

 

 

 

 

 

 


 

 

 

CoD4

 

Call Of Duty 4: Modern Warfare (2007)

Soundtrack composed by Harry Gregson-Williams and Stephen Barton

 

V soundtracku k akčnému bestselleru Call of Duty 4: Modern Warfare sa od Harry Gregson-Williamsa dočkáme len hlavnej témy a produkcie. Zbytok prenechal svojmu priateľovi a učňovi Stephenovi Bartonovi, ten sa však remesla chytil po vzore svojho učiteľa. Úvodná skladba The Coup so svojimi etnickými motívmi patrí medzi najpamätnejšie skladby hry.

 

Hudobné ukážky: Main Theme; The Coup; Deadpool; Shirley

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Mass Effect

 

Mass Effect (2007)

Soundtrack composed by Jack Wall, Sam Hulick, Richard Jacques and David Kates

 

Elektronicko-symfonický soundtrack k hre Mass Effect je veľmi vzácnou a inteligentnou zmesou rôznych tém a nálad. Hudba dokáže poslucháča držať v neutrálnej nálade, neistote, kľude, traume či akčných heroický momentoch. Tvorcovia tohto jedinečného soundtracku priznávajú, že pri tvorbe sa inšpirovali hudbou z klasických sci–fi filmov ako Blade Runner či Duna.

 

Hudobné ukážky: The Presidium; Spectre Induction; Breeding Ground;Uncharted Worlds

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Mirrors Edge

 

Mirror's Edge (2008)

Soundtrack composed by Magnus Birgersson a.k.a Solar Fields

 

Svet čistých, jasných a sýtych farieb, free runningových kuriérov a neustáleho pohybu si žiada dynamický ale zároveň aj melodický soundtrack. Magnus Birgersson presne takúto hudbu do sveta Mirror's Edge prináša, pričom strieda ambientné pasáže s rytmickým IDM (intelligent dance music). Skladby nestrácajú svoj drive ani pri samostatnom počúvaní.

 

Hudobné ukážky: Introduction; Edge & Flight; Kate; Still Alive (Instrumental)

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Prince of Persia

 

Prince of Persia (2008)

Soundtrack composed by Inon Zur and Stuart Chatwood

 

Pokiaľ hľadáte dokonalú rozprávkovú hudbu, nemusíte už viac pátrať. Inon Zur a Stuart Chatwood sa opäť spojili, aby priniesli jeden z najkrajších soundtrackov  v sérii Prince of Persia. Pestrofarebný kraj sprevádzajú malebné rozprávkové tóny, ktoré akoby vypadli z knihy Rozprávok tisíc a jednej nocí. Územia, v ktorých vládne temnota zase hrajú na temnú a tajomnú nôtu.

 

Hudobné ukážky: Main Theme; Healing Ground; The King's Door; The Power Plate

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Infamous

 

inFAMOUS (2009)

Soundtrack composed by Amon Tobin, James Dooley, JD Mayer , Mel Wesson and Martin Tillman

 

Hudobný mág Amon Tobin sa po štyroch rokoch vracia k tvorbe herného soundtracku k exkluzívnemu Playstation 3 titulu inFAMOUS. Tobin k polorozpadnutému Empire City vytvoril jedinečnú zvukovú kulisu použitím nekonvenčných nástrojov. Hudobný tím zozbieral veci, ktoré sú typické pre mestské prostredie a ich vzájomnou kombináciu spolu so skutočnými hudobnými nástrojmi vytvorili unikátny soundtrack skomponovaný z hrania na plastové kvetináče, kovové odpadové nádoby, trubky a poličky či bubon s gumeným lanom a niekoľkými suchými fazuľami.

 

Hudobné ukážky: End Of The Road; The Courier; Stampton Bridge; Rabble Rouser

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Call of Juarez Bound in Blood

 

Call of Juarez: Bound in Blood (2009)

Soundtrack composed by Pawel Blaszczak

 

Zo susedného Poľska sa k nám dohnalo kvalitné pokračovanie, resp. prequel k westernu Call of Juarez. Narozdiel od väčšiny westernových hier má ale Call of Juarez: Bound in Blood pôvodný soundtrack z pera Pawla Blaszczaka, ktorý pracoval aj na prvom dieli. Hudba nesie klasické motívy Divokého západu, Mexika a Indiánov občasne premiešané s modernými elektronickými linkami a gitarovými riffmi.

 

Hudobné ukážky: Ride; Arkansas Chase; Ghost Town Guns; Thomas And Marisa

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Assassins Creed 2

 

Assassin's Creed II (2009)

Soundtrack composed by Jesper Kyd

 

Dánskemu skladateľovi Jesperovi Kydovi je asi súdené komponovať hudbu prevažne k hrám, v ktorých je hlavnou postavou nekompromisný profesionálny zabijak. Základ hudobnej zložky tvoria predovšetkým sláčikové nástroje a ženský zborový spev s dobovým feelingom. Kyd však nemá problém plynulo striedať citlivé rodinné témy s akčnou dramatickosťou. Spomínať nominácie a ocenenia je u Kyda nosením dreva do lesa.

 

Hudobné ukážky: Earth; Ezio's Family; Approaching Target 2; The Plague

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Bioshock 2

 

BioShock 2 (2010)

Soundtrack composed by Garry Schyman

 

Návrat do podmorského sveta Rapture síce nebol tak triumfálny ako sa očakávalo, ale nesťahujme preto na dno rovno celú hru. Garry Schyman ponúka opäť soundtrack najvyšších kvalít, ktorý miestami prekonáva aj ten pôvodný. Psychológia hudobného sprievodu je tentoraz ale menej optimistická a viac tragická, čo podtrhujú hlavne violové pasáže občasne pripomínajúce Williamsov Schindlerov zoznam. Garry Schyman si za hudbu k BioShock 2 zatiaľ vyslúžil jednu nomináciu, pričom k prvému dielu dokázal premeniť sedem nominácii z ôsmich na víťazstvo. Aj preto si obidva soundtracky zaslúžia pozornosť nejedného poslucháča kvalitnej orchestrálnej kompozície.

 

Hudobné ukážky: Pairbond (Main Theme); Out The Airlock; How She Sees The World; Gil's Entertainment

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Heavy Rain

 

Heavy Rain (2010)

Soundtrack composed by Normand Corbeil

 

Hudba v Heavy Rain je neoddeliteľnou súčasťou vizuálnej stránky a tvorí 50% herného zážitku. Koniec koncov si toho uvedomujú aj autori, ktorí s kanadským skladateľom spolupracovali už na hudbe k Fahrenheit (spolu s Angelom Badalamentim), kedy sa ukázala voľba Corbeila ako dobrý ťah. Normand ale nesklamal ani v emocionálnom thrilleri Heavy Rain, kde s citom pristupuje ako k napínavým akčným momentom, tak aj k pokojným i dramatickým témam.

 

Hudobné ukážky: Main Theme; Painful Memories; Madison Paige's Main Theme; The Chase (Madison's Action Soundtrack)

 

 

 

 

 

 




Prístupov 8538
Kvalita článku
(100%) hlasov 9

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
NextGen Expo 2011: DHA's Report
[ 15.11.2011] (príspevkov 26)
30 of my favourite game OST's
[ 12.12.2010] (príspevkov 19)
NextGen EXPO 2010: DHA's Report
[ 15.11.2010] (príspevkov 22)
Say hello to my little pearl!
[ 8.9.2010] (príspevkov 35)
DHApocalypse
[ 10.1.2010] (príspevkov 12)
The Arkham Files
[ 9.1.2010] (príspevkov 8)
1. Sector chatovačka 2009
[ 18.6.2009] (príspevkov 23)
Tom Clancy’s Rainbow MMX
[ 1.9.2008] (príspevkov 5)
Warum bereits Uwe Boll?
[ 1.9.2008] (príspevkov 4)
Pearlmakers
[ 29.6.2007] (príspevkov 79)